Integriti Melonjak Kualiti Hidup

Oleh: A. Amri

Cabaran keempat yang terkandung di dalam Wawasan 2020 ialah membentuk sebuah masyarakat yang kukuh ciri-ciri moral dan etikanya, dengan para warganya mempunyai nilai keagamaan dan kerohanian yang utuh, dan diitunjangi oleh budi pekerti yang luhur.” Selain iman dan taqwa yang tinggi, integriti merupakan rencah utama dalam mewujudkan masyarakat idealistik seperti yang terkandung dalam cabaran tersebut.

Menurut Brian Tracy dalam bukunya ‘Principles of Success’, integriti adalah kualiti yang memegang nilai dan menyebabkan anda hidup konsisten dengan nilai tersebut. Menurut beliau, hanya mereka yang hidup secara konsisten bersama nilai dan visinya, akan hidup dalam integriti. Apabila anda hidup dalam integriti, anda akan dapati bahawa ‘standard’ anda akan meningkat.

Bagaimana anda hendak mengukur integriti diri anda? Jawapan kepada persoalan ini terungkap dengan melihat perkara-perkara yang anda lakukan dalam kehidupan seharian anda. Contohnya, anda boleh ketahui paras integriti anda melalui mutu kerja anda. Apabila mutu kerja anda tinggi bermakna integriti diri anda juga tinggi.

Apabila anda hadir kerja lebih awal atau kerja lebih masa secara ikhlas, anda sebenarnya telah menzahirkan integriti dalam kerja anda. Sedar atau tidak, paras integriti anda pada pandangan mata orang di sekeliling anda meningkat. Adakah anda rasa anda memiliki paras integriti yang tinggi?

Sesetangah ahli psikologi berpendapat secara umumnya, teras personaliti seseorang banyak bergantung kepada nilai diri yang dipegang. Oleh itu, apa yang anda yakini menjadi sebahagian karakter dan personaliti anda. Tanya pada diri anda: Apakah nilai-nilai yang paling penting dalam hidup anda? Adakah anda sanggup berkorban, menderita atau mati demi nilai-nilai tersebut? Setelah anda tentukan nilai-nilai tersebut, senaraikan ia mengikut keutamaan.

Jawapan anda akan mendefinisikan diri anda.

Integriti dan Kepercayaan

Aset anda yang paling berharga juga adalah bagaimana anda dikenali oleh orang lain. Misalnya, pelanggan meletakkan kejujuran sebagai faktor utama dalam urusan perniagaan. Maka, apabila anda adalah seorang yang jujur di mata pelanggan, anda akan menjadi pilihan mereka. Ini kerana kepercayaan adalah berdasarkan integriti.

Kajian di Universiti Harvard mendapati bahawa aset yang paling berharga dipunyai oleh sesebuah syarikat adalah bagaimana reputasinya di mata pelanggan mereka. Individu dan syarikat yang paling berjaya di Amerika adalah mereka yang mempunyai reputasi berintegriti tinggi.

Membangun Integriti Anda

Langkah untuk membangunkan integriti anda adalah dengan mengkaji mereka yang mempunyai karakter yang hebat dan melaluinya berupaya mengubah dunia. Pilih seseorang yang anda sanjungi dari aspek keberanian, kejujuran, kebijaksanaan atau kerohanian. Bayangkan mereka sebagai penasihat peribadi anda. Tanya diri anda apa yang akan dilakukan jika tokoh tersebut berada dalam sitiuasi anda?

Selain itu, anda juga perlu merancang pendekatan anda berdasarkan psikologi manusia. Sesetengah ahli psikologi percaya bahawa kita bertindak mengikut apa yang kita mahu rasa. Manusia boleh membentuk tabiatnya apabila sesuatu tingkah laku diulang-ulangi, walaupun pada mulanya hanya secara paksaan. Kaedah yang sama juga dicadangkan oleh Imam Al-Ghazali dalam bukunya Ihya Ulumuddin, merujuk kepada kaedah membiasakan diri berzikir.

Jika anda bertingkah laku seperti seorang yang berintegriti, lama- kelamaan anda akan mewujudkan dalam mental anda suatu struktur yang mendorong tabiat tersebut. Anda akan membentuk imej diri yang selari dengan aspirasi anda.

Ahli psikologi telah kenalpasti bahawa kebanyakan stress dan sifat negatif datang dari gaya hidup yang tidak selari dengan nilai hidup. Apabila anda bertekad untuk menjadi individu yang berintegriti, tindakan pertama yang anda perlu lakukan adalah berdepan dengan orang yang nilai hidupnya bertentangan dengan nilai hidup anda.

Namun, untuk berkata jujur dengan orang lain, anda perlu jujur dengan diri anda dahulu. Sentiasa berpegang pada janji anda. Jadilah seseorang yang dikenali sebagai orang yang boleh dipercayai walau apa pun keadaan. Apabila anda telah meningkatkan kualiti dan kekuatan karakter anda, setiap sudut kehidupan anda yang lain pasti akan bertambah baik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s