Mengupayakan Profesional di Institut Pengajian Tinggi

Oleh: A. Amri

Dalam usaha mengupayakan profesional di institusi pengajian tinggi, pihak pengurusan tertinggi universiti harus memainkan peranan sebagai pencatur yang berkesan. Ini kerana seorang pemimpin yang berkesan harus bijak memimpin mengikut suasana semasa dan keupayaan yang dimiliki. Dalam konteks sebuah universiti, pentadbir diterdedah dengan suasana ilmiah dan intelektual. Justeru, pentadbir di universiti tidak wajar hanya dilihat sebagai kakitangan kelas kedua selepas pensyarah.

Memetik petua bekas Ketua Pustakawan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Puan Putri Saniah Megat Abd. Rahmah yang kini adalah seorang Felo Utama di USIM, kecemerlangan seseorang pegawai adalah kesan daripada budaya cintakan ilmu, kehadiran ke seminar dan bengkel serta galakan menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi bagi mendalami sesuatu ilmu.

Pihak pengurusan atasan juga harus bijak mencatur dan merancang penempatan kakitangan pentadbiran di universiti selaras dengan keupayaan dan kepakaran masing-masing. Penempatan berdasarkan kepakaran sebenarnya dapat melonjakkan hasil kerja dan memberi manfaat yang optimum kepada kakitangan dan majikan. Kepakaran kakitangan bukan akademik adalah juga aset kepada sesebuah universiti kerana pengalaman secara hands-on tidak boleh disamakan dengan pengetahuan teori di bilik kuliah.

Di samping itu, usaha membimbing pegawai-pegawai baru oleh pegawai-pegawai senior perlu dijadikan budaya. Adalah satu kerugian yang amat besar sekiranya pegawai senior menganggap pegawai baru sebagai saingan dan bukan sebagai pelapis. Konsep protege’-apprentice banyak membawa kebaikan kepada organisasi kerana pemimpin yang cemerlang adalah pemimpin yang melebarkan kepimpinan dengan melatih pengganti yang lebih baik daripada dirinya. Ia meletakkan kepentingan organisasi di hadapan kepentingan dirinya.

Pengurusan universiti juga harus menerapkan budaya kerja cemerlang di kalangan kakaitangannya. Budaya kerja yang cemerlang tidak terhad kepada faktor kualiti dan komitmen terhadap kerja serta kesediaan menerima perubahan, malah kekuatan spiritual juga adalah unsur yang penting tetapi sering dikesampingkan. Kekuatan jiwa merupakan benteng dalam menghadapi tekanan beban kerja dan godaan materialistik di persekitaran tempat kerja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s