Gelora Asia Barat Siri 8: Nasib Imperialis Amerika Syarikat Di Afghanistan

Oleh: M. Fauzi

budak-lapar

Impian Amerika Syarikat dan sekutu-sekutu Baratnya di dalam NATO yang berhasrat untuk menyerang Iran dari arah sempadan Afghanistan dijangka akan turut berhadapan dengan jalan sukar apabila terpaksa menghadapi pejuang Hezb-i-Wahdat dari puak Hazara yang bermazhab Syi’ah. Puak Hazara adalah puak yang ketiga besarnya di Afghanistan dengan jumlah komunitinya sebanyak 2 870 000 orang dan kebanyakannya menetap di sempadan Iran & Pakistan dengan Afghanistan.

Walaupun tidak mempunyai hubungan yang baik dengan Taliban, ini tidak bermakna sebarang serangan oleh penjajah Amerika Syarikat ke atas Iran akan dipandang sepi oleh Hezb-I-Wahdat. Hezb-I-Wahdat mempunyai sejarah yang manis apabila turut menyertai pejuang Mujahidin Afghanistan menghalau tentera Soviet Union dan seterusnya menumbangkan rejim Najibullah di Kabul. Walaupun mendapat tempat dalam parlimen Afghanistan, ia tidak bermakna Hezb-I-Wahdat bersetuju dengan semua tindakan presiden boneka Hamid Karzai dan tunduk kepada tekanan penjajah Amerika Syarikat. Hubungan yang rapat antara Hezb-I-Wahdat dengan Teheran disertai dengan sentimen Syi’ah dan ketaatan mereka kepada perintah ulama pastinya mengundang masalah kepada penjajah Amerika Syarikat.

Walaupun Amerika Syarikat telah menempatkan seramai 32 000 orang tenteranya termasuk tentera elit dan dibantu oleh 37 000 orang tentera NATO, mereka masih terkial-kial menghadapi serangan bersepadu dari Taliban, Hezb-I- Islami dan Al-Qaeda. Penentangan terhadap kehadiran penjajah Amerika dan NATO turut ditentang hebat oleh pasukan-pasukan Mujahidin Afghanistan yang lain seperti Hizbi-I-Islami pimpinan Jallaludin Haqqani serta kumpulan Mujahidin dari Pakistan seperti Lashkar e-Tayyiba dan Jaish e-Mohamed yang merupakan sekutu rapat Taliban. Pejuang Taliban turut mendapat sokongan dari dua kumpulan pejuang baru yang telah membantu dan menyertai Taliban dalam beberapa operasi wilayah timur Afghanistan.

Kumpulan pertama adalah ’Jamaatul-Dawa-Al-Sunna’ yang dianggotai oleh pejuang Mujahidin berbangsa Uzbek dan mendapat sokongan dari Tahir Yuldashev, pemimpin Gerakan Islam di Uzbekistan dan kumpulan kedua dikenali sebagai ’Ahadis’ yang dianggotai oleh Mujahidin berbangsa Arab. Keperitan ini pun masih menjadi masalah besar yang dihadapi oleh penjajah Amerika di Afghanistan.

Tidak ada apa yang boleh dijadikan sandaran bagi menguatkan kehadiran penjajah Amerika Syarikat dan NATO di Afghanistan. Kerajaan boneka Hamid Karzai, sesuai dengan gelaran kerajaan boneka Amerika, tidak mampu memberikan bantuan apa-apa malah kesinambungan rejim Hamid Karzai pun ditentukan dengan belas ihsan penjajah Amerika Syarikat dan NATO. Walaupun Hamid Karzai berasal dari keturunan Pashtun, beliau tidak mendapat sokongan dari etnik Pashtun yang merupakan 42% dari keseluruhan populasi masyarakat Afghanistan. Puak Pashtun lebih selesa dan memberikan sokongan kepada Taliban dan kumpulan pejuang Mujahidin lain bagi menentang Amerika Syarikat dan NATO.

Perkembangan terbaru yang di Afghanistan seperti yang dilaporkan oleh akhbar bebas Kavkaz Center pada 16 Julai 2008 menggambarkan keadaan genting yang di hadapi oleh kerajaan boneka Hamid Karzai dan penjajah Amerika dan sekutunya, NATO di Afghanistan. Laporan menyatakan bahawa pejuang Taliban telah melancarkan serangan bersepadu ke atas empat daerah di wilayah Kunar. Tentera kerajaan boneka Afghanistan telah meminta bantuan dari kerajaan pusat di Kabul tetapi rejim Hamid Karzai gagal menghantar bantuan yang diharapkan. Akhirnya pejuang Taliban telah berjaya menguasai empat daerah iaitu Bargi Matal, Ghaziabad, Langham dan Chappa Dara.

Dalam laporan yang sama, menyatakan bahawa pertempuran sengit antara pejuang Taliban dan tentera kerajaan boneka Afghanistan di wilayah Nuristan telah berlaku hampir seminggu. Malah pejuang Taliban telah menyerang pengkalan tentera penjajah Amerika Syarikat di wilayah Nuristan dengan peluru berpandu darat-ke-darat. Malah jurucakap NATO mengesahkan bahawa lima orang tentera penjajah Amerika terkorban dan 15 lagi mengalami kecederaan.

Pejuang Taliban turut bergerak bebas di wilayah Helmand dan melancarkan operasi ketenteraan di sana. Pejuang Taliban dikatakan telah bergerak secara taktikal di wilayah Loghar, Maidan wardak, Kapisa, Parwan dan Laghman serta cuba menghampiri Kabul melalui wilayah-wilayah berkenaan.

Dengan keadaan sebegini, impian Amerika Syarikat untuk menjadikan Afghanistan sebagai salah satu pangkalan dan medan garis hadapan bagi usahanya menyerang Iran akan menghadapi kesulitan yang amat besar dan berisiko tinggi.

Usaha Amerika Syarikat untuk menghapuskan penentangan ke atas kehadirannya bersama sekutu dan rejim bonekanya telah melebihi enam tahun, namun tiada sebarang kejayaan mutlak tercapai melainkan penentangan ke atas mereka oleh seluruh pasukan Mujahidin semakin hebat dari hari ke hari.

Jika penjajah Amerika masih angkuh dengan rancangan mereka untuk menyerang Iran, ia dianggap menjolok sarang tebuan. Keangkuhan dan rancangan nekad Amerika Syarikat menyerang Iran dari Afghanistan akan mengundang kemungkinan serangan balas oleh pejuang Hezb-I-Wahdat. Keadaan ini tentu tidak dipersiakan oleh Taliban, Al Qaeda, Hezb-I-Islami pimpinan Gulbuddin Hekmatyar, Hizbi-I-Islami pimpinan Jalaludin Haqqani, Lashkar e-Tayyiba dan Jaish e-Mohamed untuk memporak-perandakan kedudukan tentera Amerika Syarikat dan NATO. Sekiranya perkara ini menjadi kenyataan, kedudukan penjajah Amerika Syarikat di Afghanistan akan menjadi telur di hujung tanduk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s