Perak Ada Dua Menteri Besar?

Oleh: A. Amri

nizar_perak

Apa yang sedang berlaku di Perak? Pergolakan politik di negeri Perak adalah satu contoh natijah apabila prosedur dan peraturan yang telah termaktub dibelakangkan semata-mata kerana terlalu banyak campur tangan politik. Apabila ada orang cuba jadi ‘above the law’, satu negara boleh huru-hara. Pada pandangan saya, ada beberapa pengajaran boleh diperolehi daripada kemelut politik ini:-

Pertama: Dalam pentadbiran, kita hendaklah merujuk kembali kepada undang-undang sedia ada untuk menyelesaikan sesuatu perbalahan. Walaupun undang-undang adalah buatan manusia dan tidak sempurna seperti hukum Allah, tetapi ia diwujudkan untuk kesejahteraan bersama.

Kedua: Sentiasalah ambil kata majoriti. Pulangkan kembali kepada siapa yang layak mengundi, bukan buat keputusan sendiri. Luahan kehampaan rakyat Perak di Masjid Ubudiyah tempoh hari adalah menifestasi ketidakpuasan hati terhadap individu tertentu dan ia boleh dielak jika keputusan adalah suara majoriti.

Ketiga: Biarlah berpolitik hanya semasa pilihanraya. Di antaranya, kita haruslah bersikap profesional. ‘Serve the government of the day.’ Selagi pemimpin tidak menyeru kepada kemungkaran, tunggu saja hingga pilihanraya yang berikutnya.

Keempat: Kuasa boleh menyebabkan manusia hilang pertimbangan. Apabila kuasa dianggap satu keistimewaan dan bukan amanah, lihatlah saja kesannya. Maka, berhati-hatilah memilih pemimpin. Pilihlah pemimpin yang bertaqwa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s