Peribadi Seorang Muallim

berfikirHari ini, ramai orang yang mengaku alim, namun hakikatnya mereka tertipu dengan ilmu sendiri. Ada pula yang tidak tahu bahawa mereka tahu. Namun, bijak pandai ada mengatakan bahawa orang yang berilmu umpama padi, lebih banyak ilmu yang dimilikinya, lebih tunduk ia ke bumi. Maksud yang cuba disampaikan di sini ialah, apabila seseorang manusia memperolehi lebih banyak ilmu, secara automatik dia akan dapati bahawa banyak lagi yang belum diketahuinya dan istilah ‘tunduk ke bumi’ adalah perumpamaan merendah dirinya orang yang berilmu itu.

Hari ini ada sebilangan profesor dan sarjana yang merungkai sesuatu permasalahan seolah-olah mereka tahu serba-serbi. Sifat mereka pantang dicabar dan akan mempertahankan bermati-matian pandangan masing-masing. Bukankah Islam menggalakkan manusia berfikir dan berijtihad? Untuk sesuatu pengetahuan berkembang, ruang perdebatan dan perbincangan hendaklah dibuka seluas-luasnya. Pelajar hendaklah diajar supaya berfikir, bukan menghafal. Justeru, seorang ilmuwan perlulah berlapang dada dan berfikiran terbuka.

Bahkan, seorang yang bijaksana juga tidak perlu banyak berbicara, tetapi perlu banyak mendengar. Nabi s.a.w. ada menyebut bahawa lebih baik diam daripada berkata yang sia-sia. Namun, jangan pula terlalu banyak berfikir sehingga lupa menegur!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s