Gelora Asia Barat Siri 10

Oleh: M. Fauzi

Faktor Kedua – Angkatan Tentera Republik Islam Iran

Perkembangan dekad terakhir ini mula menyaksikan negara-negara Islam seperti Iran, Pakistan, Turki, Sudan, Arab Saudi dan negara jiran Indonesia sudah mula mampu mengeluarkan pelbagai jenis senjata dari senjata api ringan hinggalah pembinaan kapal perang dan kapal terbang pejuang berteknologi sederhana.

Angkatan Tentera Republik Islam Iran dibentuk dengan gabungan tiga (3) organisasi utama iaitu Tentera Republik Islam Iran, Pasukan Pengawal Revolusi Republik Islam Iran dan Pasukan Baseej. Pemimpin Agung Iran, Ayatollah Ali Khameini bertindak sebagai pemimpin tertinggi keseluruhan ketumbukan Angkatan Tentera Republik Islam Iran dengan dibantu oleh Kementerian Pertahanan & Logistik Angkatan Tentera (MODAFL – Ministry of Defence & Armed Forces Logistics).iranian women soldier

Angkatan Tentera Republik Islam Iran adalah angkatan tentera konvensional yang lebih dikenali di Republik Islam Iran sebagai ’Artesh’. ’Artesh’  mengandungi pasukan Tentera Darat, Tentera Laut dan Tentera Udara sebagaimana struktur pasukan tentera konvensional negara-negara lain. Pasukan Tentera Republik Islam Iran ini berjumlah 420 000 orang dengan 350 000 anggota Tentera Darat, 18 000 anggota Tentera Laut dan 52 000 anggota Tentera Udara.

Pasukan Pengawal Revolusi Republik Islam Iran

Pasukan Pengawal Revolusi dianggarkan berjumlah kira-kira 125 000 orang dan mempunyai pasukan tentera laut, tentera darat dan tentera udaranya yang tersendiri. Pasukan Pengawal Revolusi dikenali sebagai IRGC oleh negara-negara Barat atau di Republik Islam Iran ia dikenali sebagai ’Pasdaran’ (Pasdaran-e Enghelab-e Islami) dalam bahasa Parsi. Pasukan Pengawal Revolusi ini adalah tentera elit Republik Islam Iran, amat terlatih dan turut diberikan kuasa untuk mengawal-selia roket-roket dan peluru-peluru berpandu balistik kepunyaan Republik Islam Iran.

Pasukan Pengawal Revolusi ini mempunyai satu pasukan elit yang diberi gelaran Pasukan Al-Quds. Terdapat sumber yang menyatakan bahawa bilangannya tidak melebihi 2 000 orang termasuk 800 orang yang sedang menjalankan operasi. Terdapat sumber lain yang menyatakan bahawa pasukan ini berjumlah 3 000 hingga 5 000 orang.

Los Angeles Times melaporkan bahawa Pasukan Al-Quds adalah antara pasukan yang terbaik di dunia. Mohan Abedin, Pengarah Pusat Penyelidikan bagi Kajian Keganasan yang berpusat di London berpendapat bahawa Pasukan Al-Quds merupakan pasukan khas yang paling berpengalaman dan mempunyai anggota yang mempunyai komitmen, bakat luar biasa dan peralatan bagi peperangan khusus bergantung kepada lokasi operasi.

Pasukan Al-Quds turut dilaporkan memberikan latihan dan menyalurkan bantuan kepada gerakan-gerakan pejuang Islam (yang sering dilabel sebagai pengganas oleh kerajaan Kristian Barat). Sebagai contoh dilaporkan pada tahun 2005, 150 anggotanya bertugas di Lubnan, bertindak sebagai penasihat tentera di Sudan, Eritrea dan Ethiopia.

Pasukan Baseej

Pasukan Baseej adalah pasukan tentera sukarela yang dibentuk oleh Pemimpin Agung Republik Islam Iran yang pertama, Ayatollah Rohullah Khomeini pada bulan November 1979. Keanggotaannya terbuka kepada lelaki dan wanita. Rata-rata anggota Pasukan Baseej berumur antara 18 – 45 tahun.

Semasa peperangan Iran-Iraq, Pasukan Baseej ini telah memainkan peranan penting. Sebagai contoh, pada tahun 1983 iaitu semasa perang Iran-Iraq, pasukan ini telah berjaya merekrut dan melatih sebanyak 2.4 juta orang dan menggerakkan sejumlah 450 000 dari mereka untuk berjuang di barisan hadapan.

Sumber Barat menyatakan bahawa Pasukan Baseej mempunyai keanggotaan di antara 400 000 hingga 3 juta orang. Pusat Kajian Strategik & Antarabangsa pada tahun 2005 menyatakan bahawa dalam keadaan aman, pasukan Baseej dianggotai oleh 90 000 anggota tetap dan 300 000 sukarelawan. Namun begitu jika berlaku peperangan mereka mampu mengumpulkan sejuta anggota dalam jangka waktu singkat.

Berdasarkan sumber agensi berita rasmi Iran, pasukan Baseej dianggotai oleh 11 hingga 12.5 juta orang dan 5 juta darinya adalah wanita. Sekurang-kurang 3 juta anggotanya mampu digerakkan untuk bertempur di medan hadapan peperangan.

Umumnya, walaupun Pasukan Baseej hanya dilengkapkan dengan senjata-senjata ringan seperti raifal AK 47, pelancar roket RPG 7 dan mortar 60 mm yang kesemuanya adalah buatan Iran, namun dengan jumlah yang begitu besar, ia mampu menjadi hujung tombak dalam menghadapi ancaman perang ke atas Republik Islam Iran.

Kelengkapan Angkatan Tentera Republik Islam Iran Secara Umum

Angkatan Tentera Darat

Republik Islam Iran telah mengeluarkan dana yang besar untuk menguatkan dan melengkapi keseluruhan keperluan angkatan tenteranya. Sebagai contoh pada tahun 1997, Republik Islam Iran telah membelanjakan sejumlah $ 4 996 billion dolar Amerika dan jumlah ini meningkat kepada $ 7 310 billion dolar Amerika pada tahun 2007.

Dengan jumlah dana begitu besar yang dibelanjakan oleh Republik Islam Iran telah menimbulkan persoalan tentang aras kekuatan aset senjata Republik Islam Iran yang sebenarnya. Tambahan pula umum mengetahui bahawa 75% aset senjata Republik Islam Iran dibangunkan dan dibina di dalam negara itu sendiri. Jika merujuk kepada sumber-sumber yang dipetik dari negara-negara Kristian Barat, data-data menunjukkan pegangan aset tentera Republik Islam Iran adalah kecil dan lemah. Tambahan kepada data ini didakwa 60% dari aset sedia ada adalah bersifat usang dan tidak berfungsi dengan baik.Iranianmissiles

Sebagai contoh menurut laporan Anthony Cordesman dalam CSIS Report – Conventional Armed Forces In The Gulf yang diterbitkan pada 23 Jun 2008 menyatakan bahawa keseluruhan angkatan darat Republik Islam Iran mempunyai pegagan senjata berat seperti berikut:-

Kereta Kebal Pelbagai Jenis                     – 1 613 buah

Kereta Perisai Pelbagai Jenis                   – 1 365 buah

Pelancar Roket Berganda                           –    876 buah

Meriam Tunda                                                – 2 010 buah

Meriam Berkenderaan (Self Propelled)  –    310 buah

Namun jika dibandingkan dengan maklumat yang diperolehi dari sumber terbuka seperti Wikipedia jumlah kereta kebal Republik Islam Iran adalah sebanyak 4 213 buah.irandefence

Dengan perbandingan yang begitu besar bezanya, kita dapat membuat perkiraan dan anggaran sebenar aset dan senjata berat lain yang dimiliki Republik Islam Iran.

Angkatan Darat Republik Islam Iran turut mempunyai sejumlah kapal terbang pengangkut dan pelbagai jenis helikopter bagi melicinkan lagi operasi ketenteraannya dengan pecahan jenis seperti berikut:-

Kapal Terbang Pengangkut          – 188 buah

Helikopter Pengangkut                 – 356 buah

Helikopter Serbaguna                   – 140 buah

Helikopter Penyerang                    – 150 buah

Angkatan Tentera Laut

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh pihak Barat, pada tahun 2008, Tentera Laut Republik Islam Iran mempunyai seramai 18 000 angota dan jumlah ini tidak termasuk anggota Angkatan Tentera Laut Pasukan Pengawal Revolusi. Angkatan Tentera Laut Republik Islam Iran terdiri daripada jumlah pecahan seperti butiran berikut :

Angkatan Tentera Laut                 – 13 400 orang

Pasukan Marin                                 –   2 600 orang

Pasukan Udara Tentera Laut     –   2 000 orang

Jumlah kapal perang Tentera Laut Republik Islam Iran adalah sebanyak 566 buah dengan pecahan seperti berikut:

Kapal Perang Permukaan            – 468 buah

Kapal Perang Sokongan               –   81 buah

Kapal Selam                                      –   17 buah

Angkatan Tentera Udara

Tentera Udara Republik Islam Iran turut memiliki kapal terbang sebanyak 517 buah dengan 204 helikopter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s