Seminar Khas dan Masa Depan PAS

Oleh: Felo Penyelidik UniProf.

Tanggal 7 November 2009, satu lagi sejarah politik tercatat apabila Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menjalankan Seminar Khas bagi membuka ruang mengkritik terhadap pimpinan parti itu kepada umum. Dikatakan hampir 1500 orang hadir, kebanyakannya ahli dan pimpinan PAS dari seluruh negara.

Sebagai penganalisis politik, saya turut tidak melepaskan peluang berkunjung ke Taman Melewar untuk menyaksikan gelagat ahli PAS yang begitu bersemangat menghadiri seminar yang mengantikan mesyuarat agong khas sebagaimana yang dicadangkan pada peringkat awal oleh Mursyidul Amnya. Wartawan dari pelbagai media kelihatan mundar-mandir menunggu kesudahan seminar tersebut. “Entah apalah yang bakal tersiar dalam berita malam ini”, terdetik di hati saya. Oleh kerana saya bukan ahli PAS, saya terpaksa mendengar hujahan 2 orang tokoh akademik yang dijemput khas (Prof. Dr. Aziz Bari dan Prof. Madya Dr. Abu Hassan) dari luar dewan sahaja.

Saya sempat mengikuti seminar tersebut sehingga tengah hari sahaja kerana ada temujanji lain yang harus saya penuhi. Walaubagaimanapun 3 jam sudah cukup bagi saya untuk membuat beberapa kesimpulan. Pertama, sebilangan besar ahli PAS masih tidak dapat menerima kritikan, terutamanya terhadap kepimpinan parti. Hal ini bukan sahaja menjadi satu virus dalam kalangan golongan 40-an ke atas, malah dalam kalangan pemuda juga sudah ada yang berfikiran sebegitu. Amat sedih apabila melihat pemuda-pemuda PAS mempersoalkan satu kajian yang valid dengan alasan-alasan picisan seperti sampel yang sedikit dan sebagainya.

abu hassaanKedua, ahli PAS masih tidak sependapat tentang masalah kepimpinan parti terutamanya setelah pembentangan data kajian oleh salah seorang ahli panel, Prof. Madya Dr. Abu Hassan Abdullah yang menyatakan bahawa tuan Presiden telah gagal memimpin PAS dengan baik selepas PRU ke-12. Walaupun tidak dapat dinafikan di bawah kepimpinan beliau, PAS dan PR telah berjaya di dalam 8 pilihanraya kecil termasuk merampas Kuala Terengganu dari UMNO, kemunculan ‘Unity Goverment’ atau UG benar-benar mengubah persepsi pengundi. Ini dimenifestasikan di Bagan Pinang.

Ketiga, PAS perlukan suatu ‘rebranding’ dari segi imej. Menurut kajian Dr. Abu Hassan, PAS mempunyai persepsi yang baik dari segi struktur organisasi namun kepimpinan PAS mempunyai persepsi yang amat negatif dan menyumbang kepada 50% masalah yang dihadapinya sekarang. Mungkin zaman ‘Kepimpinan Ulama’ sudah harus difikirkan kembali selari dengan perubahan zaman. Jika abad ke-21 adalah abad persepsi, maka PAS tidak boleh lagi berpegang kepada imej ’hanya ulama layak memimpin’.

Tinjauan mendapati bahawa watak seperti Anwar Ibrahim dan Ir. Nizar Jamaluddin mampu menjadi faktor-x dalam sebuah masyarakat majmuk seperti Malaysia. Maka, PAS perlu mengkaji dua tokoh ini dan melahirkan lebih ramai klon seperti mereka. Mungkin motto yang lebih ideal buat PAS pada masa ini adalah ’Professional Bertaqwa’ atau ‘Ulama Professional’.

Keempat, sikap pimpinan dan ahli PAS yang tidak tahu membezakan antara isu yang dibincangkan dengan individu yang membincangkannya. Sebagai contohnya, isu yang diutarakan oleh ahli panel adalah persepsi masyarakat tentang PAS dan kebarangkalian punca-punca keyakinan pengundi terhadap parti itu merudum dengan teruknya. Namun, apa yang banyak dibahaskan oleh mereka adalah kesahihan data ahli panel, adab menegur pemimpin PAS oleh ahli panel, kenyataan media ahli panel dan sebagainya. Akibatnya seorang Professor dan pakar rujuk PAS yang telah banyak menyumbang idea kepada PAS terpaksa mempertahankan diri dan bertekad untuk menjauhkan diri dari PAS!aziz-bari2

Kelima, kebanyakan ahli PAS masih dalam ‘self-denial’, iaitu tidak mahu menerima kenyataan terhadap kelemahan diri. Jika melihat kepada statistik PRU ke-12, ramai yang tidak sedar bahawa PAS yeng mempunyai jentera terkuat dalam PR tetapi mempunyai jumlah kerusi terendah di dalam Parlimen dan di peringkat negeri (tak termasuk Pantai Timur) kebanyakan kerusi yang ditandingi di kawasan majoriti Melayu tidak berjaya dimenangi. Ini bermakna kejayaan PAS banyak bergantung kepada undi Cina dan India. Awas pengundi Cina tidak pernah setia kepada satu-satu parti. Fikirkanlah bagaimana DAP dan PKR yang mempunyai jauh lebih sedikit cawangan tetapi menang besar di jaluran Pantai Barat.

Sebagai penyudah tulisan saya kali ini, PAS perlu berubah atau bersedialah menerima perubahan dari tangan pengundi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s